Kas me oskame kuulata?


Inimene Sul on kõrvad, kuid sa ei kuule

Inimene sul on silmad, kuid sa ei näe

Inimene sul on süda, kuid sa ei tunne

miks keelad sa enesele neid ande?

kuipalju värvilisemaks saab maailm, kui sa lubaksid endal

Kuulda, Näha,Tunda

Lõpetasin just filmi ” Võlumaa” vaatamise.

Kogu selle pika ja raske filmi tausta mõte on aga üllatavalt lihtne. ” Kuula “.

Kuula teisi, kuula iseennast – kuid kõige kummalisemal viisil ei ole sellel mitte mingit pistmist  kõrvakuulmisega.

ETV kodulehelt leiame filmi kohta sellise sissejuhatuse,

R: Joshua Michael Stern. O: Ian McKellen, Aaron Eckhart, Brittany Murphy, Nick Nolte jt. Fantaasia. T. L. Piersson oli populaarne lastekirjanik, kuni hullumeelsus sai temast võitu. Veerand sajandit pärast kirjaniku salapärast surma loobub tunnustatud psühhiaater Zachary akadeemilisest karjäärist ja asub tööle samas vaimuhaiglas, kus tema isa enne oma kuulsaima raamatu kirjutamist oli elanud. Järk-järgult selgub tõde mehest, keda kõik arvasid tundvat. Kaasaegses seiklusfilmis “Võlumaa” põimuvad omavahel minevik ja tänapäev, fiktsioon ja reaalsus, tõestijuhtunu ning väljamõeldised.volumaa

Nüüd siis läheks tagasi oma küsimuse juurde.

Kas me oskame kuulata?

Enamus meist pistaks sellise küsimuse peale laginal naerma.

Miks?  Kuulmine on inimestel ja ka teistel elusolenditel, looja poolt kaasa antud oskus. Muidugi juhul kui midagi ei ole valesti läinud. On-ju-nii.

Tegelikult, pani mind täna kirjutama hoopis teine kuulmine. See, millise puhul  inimene ei kasuta kõrvu, vaid muid meeleorganeid. Silmi ja südant.

Ehk siis kuulmise ja kuulamise vahe.

Vaata ja sa näed, Vaiki ja sa kuuled .

Kuipalju on tegelikult meie hallis argipäevas värve. Kui palju on erinevaid inimesi. Kuid millegi pärast on ühiskonnas välja kujunenud mall – “Sina pead olema just nii rikas, et elus kuhugi välja jõuda”, “Sina pead käituma just sedasi, et olla täisväärtuslik ühiskonna liige” Jne.

Kui sa julged erineda sellest mida meie teame, siis tembeldame su hulluks. Väidame, et oled enesele ja teistele ohtlik ja paneme hullarisse. Tambime sind rohtusi täis nii, et sa ei kuule ega näe enam midagi. Siis on meil jälle ohutu ja keegi ei kõiguta seda väikest maailma, mille me endale oleme korraldanud, kus kõik on täpselt kindlate reeglite järgi.

Ma ei tea kuidas teile, kuid mind on see juba ammu ära tüüdanud.

Miks ei võiks inimesed oma kiires mammonakummardamise tuhinas korraks aega maha võtta. Korraks, kasvõi ainult hetkeks, lubada ennast Näha ja Kuulda ning parimal juhul ka Tunda.

Üks kommentaar “Kas me oskame kuulata?

  1. Kuulmine on nägemine, nägemine on taju mida me tunneme ninaga, ninaga me näeme et me kuuleme, seda mida meil tarvis ja tahe tahtmatult vaja uurida ning tähele panna.
    Teie postituses on väga hästi ja selgelt välja toodud aspektid milleks, kuidas ja mismoodi ja see film just näitaski, et on olemas see teine ja isemoodi mida me tajume näeme ja kuuleme kuid me ei pane tähele. Inimesed kes jooksevad uljaspäi ringi töötavad ning eluraskeduses kaeblevad oma kurva elu peale, võiksid näha ka seda mida nad tavaliselt ei näe. Ühiskonna tagaplaanile jääiad just toovadki välja, et need kes just rabelevad raha ja kuulsuse nimel võiksid näha ka seda kes jäävad nende varju ning mõtlevad hingelisemale poolele. Teis on salapära mis näitab, et te tajute seda ühiskonna tagaplaani ning tajute, kuulute ühte neisse või tunnistate neid, see on teie oma teha.

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.