Nähtamatu maailm


Peale tänast vestlust Telegrammis hakkas mu peas keerlema teema, mida tundub, et tuleb veidi selgemaks kirjutada. Kindlasti ei ole ma ainus, kes seda teemat on vahendanud, kuid püüan siia nn teaduslikku tagamaad ka tuua. Niisiis meie ümber olev silmale nähtamatu ja kõrvale kuulmatu maailm.
Nähtamatu maailm.

Energeetilist ja vaimset maailma nimetatakse nähtamatuks maailmaks, sest bioloogilise keha vastuvõtu organid on piiratud oma sageduste ja lainepikkustega. See ei tähenda aga, et seda maailma ei rikastaks värvid ja elu, mis on väljaspool bioloogilist skaalat.

Alustame siis populaarteaduslike teadmistega.
Kuulmine:
kuulmismeel eristab helilaineid nende amplituudi ja sageduse järgi mingi spetsiaalse (kuulmis)elundi (tavaliselt kõrva) abil. Kuulmismeel võimaldab teha kindlaks heliallika asukoha ja liikumise ruumis. Imetajatel detekteeritakse helilaineid kõrvas, kus mehhaaniline vibratsioon muundatakse sisekõrvas närviimpulssideks. Kuna kuulmine eeldab mehaaniliste stiimulite (molekulide vibratsioon) detekteerimist, siis sarnaselt kompimismeelega liigitatakse kuulmismeel mehhanosensatsiooni alla (inglise mechanosensation).
Inimese kõrvaga kuuldav madalaim helisagedus on 16–20 Hz ning ülemine kuulmispiir ulatub noortel 20000 Hz-ni, 20000 Hz kõrguseid helisid samas kuulevad tegelikult vähesed inimesed ja kuid vanaduses võib alaneda kuni 5000 Hz-ni. Nii ei kuule vanemad inimesed enam isegi rohutirtsude sirinat, mis on enamasti 8000-10000 Hz piires.
Suurim kuulmisteravus on inimestel vahemikus 1000–5000 Hz, mis kattub suurel määral kõnehääles domineerivate helisageduste vahemikuga (~300–3500 Hz).
Mehed suudavad laulda isegi nii madala häälega, mille sagedus on 60 Hz, naishääl võib lauldes küündida sageduseni 12000 Hz. Inimese kõne sagedus jääb tavaliselt 200-2000 Hz piiridesse, musika jääb 400-800Hz piiridesse.
Kõne põhitooni sagedus jääb meestel tüüpiliselt vahemikku 85–155 Hz, naistel vahemikku 165–255 Hz, siinjuures jääb see enamasti kõne sageduspiirkonnast (frequency band) allapoole. Harmoonilised võnked ulatuvadki kuni 5000 Hz sageduseni.
Inimese kuulmisvõime helispektril ulatub 20 hertsist kuni 20 000 hertsini. See on küll noore inimese kuulmisskaala Vananedes ülemine kuulmispiir alaneb.

See tark jutt oli siis virutatud Kuulmisabi lehelt mis avaldati 2017 aasta jaanuaris.

Nägemine:
Kasutan 9. klassi loodusõpetuse e-tunni materjali.

Nägemisaistingu kujunemine
Võrkkestal tekkinud närviimpulsid liiguvad mööda nägemisnärvi peaajusse. Võrkkestal tekib ümberpööratud kujutis. Aju töötleb silmadest saadud infot. Selleks kasutab aju varasemaid kogemusi. Aju võrdleb saabunud infot varasemaga ja loob õige kujutluspildi.
Ajul on nägemisaistingu tekkimisel tähtis osa. Seda tõestavad optilised illusioonid (silmapetted), mille korral tajub inimene asju teisiti, kui need tegelikult on.

Niisiis on nägemine kõigest organi poolt vastu võetud info edastamine sageduste ja lainetega. Ja esmane info mida meie silm informatsiooniks lahti mõtestab on valgus. Valguse lainepikkused räägivad aga värvustest ja just värvused on see osa, mida me nimetame nägemiseks.

Järgneva info leidsin Värviõpetuse lehelt. Ei oleks uskunud, et silma anatoomia värve ja lainepikkuseid käsitleda ei soovi.

Elektromagnetkiirgust, mis tekitab inimese silmas valgusaistingu, nimetatakse nähtavaks valguseks. Kogu elektromagnetlainete skaalast hõlmab see üliväikest piirkonda lainepikkuste vahemikus 380…780 nanomeetrit. Nähtavast valgusest lühema lainepikkusega on ultraviolettkiirgus ja pikema lainepikkusega infrapunakiirgus. Need mõlemad on inimsilmale nähtamatud.

Sensoorsete tajudeni ma parem ei laskuks. Mõne sõnaga vaid. Sensoorne taju on füüsiline kogemine läbi puudutuse.
See, kuidas meist keegi tõlgendab, on aga juba selle bioloogilise aju vastuvõtu ja infotöötluse võimekuses kinni.

Mesilase võilill vs inimese võilill.

Huuhhhh. Isegi mulle endale läks see teaduslik jutt läägeks ära. Samas ilma selle teabe mõistmiseta pole lootustki tavainimesele selgitada seda mida tunnevad ja tajuvad empaadid, sensitiivid, selgeltnägijad – ühe sõnaga “Nõiad” ja Teadjarahvas. Näiteks tavaline võilill on ultravioletkiirguses kujutisena hoopis teistsugune, kui meile tuttav kollane.

Järgmine samm nähtamatu maailma tutvustamisel tulebki sellest, et iga energiakogum kiirgab endast valgust. Mis värvi ja mis lainepikkusel, see on aga juba hoopis teisest loost. Siin aga on oluline see, et kui meie aju hakkab leppima sellega, et see võtab vastu valgussignaale, mida “normaalne” aju ei suuda ning sellega ei ole midagi valesti, siis hakkab ka salvestama kujutisi, mis meie ümber toimetavad.

Ja selles faasis tegelikult on oluline, et inimesel, kelle aju õpib registreerima nähtamatut maailma, oleks olemas mõitev suhtumine ja juhendamine, et õppida vahet tegema tavainimese ruumil ja Tundliku inimese ruumil. Mugude maailm ja võlurite maailm. (Nohiku häire! Võin ju öelda, et minu noorus kulges Sigatüüka ja Võlukunsti ministeeriumi raamides.)

Siinkohal hüppan veidi pikema sammu, et ära öelda veel üks oluline asi. Nimelt suutlikus fantaseerida või ette kujutada, et kaasa mängida juhendatud mediteerimistele, ei ole hoopiski kinni selles, et inimene oleks liiga tavaline või vastupidi, liiga katki, et suuta selliseid asju. See on kinni bioloogilise aju jonnakast nähtamatu maailma registreerimisest keeldumises. Pärdik, lõpeta jonnimine ja tee silmad lahti!

Mul on mitmel korral olnud ehmatavaid kogemusi filmide vaatamisel, kus on minu jaoks tavapärane maailm toodud ära suurel linal. Ajajärk võib olla teine, kuid kohad ja nende arhitektuur või maastikuelemendid on minu jaoks ammu juba külastatud nn uneajal. Kuna ka minu ajupärdik jonnis alguses, siis tegi ta minu jaoks siiski erandi, et näen seda nn nähtamatut maailma oma unedes.
Kui hakkasin meid ümbritsevaid energeetilisi tegelasi reaalis märkama, siis oli alguses, vaatamata minu päritolule ja ettevalmistusele dimensioonide vahelises maailmas, tohutult segadusse ajav. Lisaks muidugi Totaalselt materiaalne isa, kes eiras oma enda üleloomulikke kogemusi ja püüdis minu selliseid kogemusi tühistada. Lõpuks – koolis ja teismeeas keerasin ma endal selle taju kinni ja uuesti avasin alles siis kui minu enda keha tegi mulle restardi.

Niisiis, meie ümber on nähtamatu maailm, mis muutub nähtavaks, kui meie bioloogiline aju õpib registreerima neid signaale, mida tavaline skaala väidetavalt ei salvesta.

Olge kaitstud oma enese Südame Väes

Nähtamatu maailma rändur

Elle.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.