Lilith – Esimene Naine


Julie Longstreet Wehmeyer

by JULIE LONGSTREET WEHMEYER 

Ma olen Oma keha hääl. Mina valin omale elu mida ma soovin elada.

Mind on alati paelunud lood Lilithist, muinasjutulisest Esimesest Naisest. Tema Vägi, intellekt, hoog, seksuaalsus ja kirg olid tema hukutajateks ja languse põhjuseks partiarhaalsuse ajastul. Ajastu, mis on olnud inimkonna maailmakord juba aegade algusest.

Vaatamata sellele on olemas ka kaasaegsem lähenemine Lilithile, kus teda iseloomustatakse Tugeva Naisena, Iseseisva Naisena, Vapra Naisena, kes teadis ja tundis oma enese võimekust ja seda kes ta tõeliselt oli. Allpool avan ma laias laastus “Lilithi Muinasjutu”.

See võib mõnele inimesele tunduda solvavana, kuid pidage meeles – meie kollektiivne ajalugu koosneb lugudest, muinasjuttudest ja müütidest.

MUINASJUTT LILITHIST

Toetudes iidsele Juudi folkloorile, ei olnud Eeva sugugi Aadama esimene naine. Tal oli enne veel üks naine ja selle nimi oli Lilith ning just tema oli Aadama esimene naine.

Lilith oli väga tahtejõuline, oma arvamusega ja keerulise iseloomuga. Teda oli loodud samast “tolmust” mis Aadam. Peale seda, kui Jumal oli loonud loomad, loomise kuuendal päeval, siis oli järg Aadama loomise käes, et see annaks loomadele nimed. Aadamat vaevas armukadedus ja ta oli arust ära, vaadates pealt seda armastust (tehniliselt sex), mida loomad tema silmade all jagasid ning tahtis seda ka enda jaoks. Niisiis pöördus ta Jumala poole palvega, et see teeks ka temale partneri, armukese ja abilise.

Jumal nõustus ja tegi Lilithi samast tolmust, millest ta tegi Aadama. Kuid, legendi kohaselt, ei kasutanud ta “puhast” tolmu, nagu ta oli teinud Aadamaga, vaid kasutas jääkidest ja mustusest tekkinud tolmu.

Selle tõttu olid Lilithil omadused, mida Aadam luges halbadeks ja ebameeldivateks. Lilith oli vaidleja, riiakas, kangekaelne ja ei olnud sugugi nõus olema alistuv ja rahuldama Aadama mehelikke vajadusi. Seevastu oli ta aga ülimalt kaunis ja Aadam oli täielikult tema ilu võimuses. Lilith oli välimuselt täiuslik ja Aadam oli vaimustatud ja kütkestatud.

Vaatamata sellele ei kestnud see maruline suhe kuigi kaua. Sest peaaegu kohe, kui ta siia ilma loodi oli Lilith varmas Aadamaga vaidlema ja tülitsema ning tundus, et kõige suuremaks tüliõunaks oli sellel paaril sex.

Lilith, olles tugeva tahtega ja oma arvamusega asjadest, oli äärmiselt solvatud asjaolust, et Aadam sundis teda sexi ajal enda all lamama ja Lilithile ei tekitanud mingit probleemi Aadamale oma tundeid välja näidata. Otse öeldes, Lilith tahtis seksides ise pealmine olla ja mitte mingil juhul ei soovinud olla alumine ja “teenindada” meest. Naise arvamus oli, et kuna teda oli samuti tehtud “tolmust” nagu Aadamgi, siis oli ta ometi võrdne mehega ja teda ei tohiks vägisi sundida alumiseks olema. Kuna see tundus vähemtähtis positsioon.

Nii nagu oligi oodata, Aadamile see ei meeldinud. Tema arvas, et tema oli ikkagi mees, seega selles liidus liider, siis Lilith peaks austama tema soove ja sõna kuulama. Kahjuks püüdis Aadam kasutada jõudu ja intiimsuse hetkel vägisi ennast peale suruda. See oli aga tema jaoks väga vale liigutus. Sest nagu öeldud, oli Lilith tugev Naine ja ei kavatsenud sellist väärkohtlemist taluda.

Kui Aadam püüdis sundida Lilithit endaga seksima, tehes seda vägivaldselt ja pealmisena, siis tõi raevunud Lilith kuuladavale Jumala salajase nime ja lendas silmapilguga otse taevasse, jättes Eedeni Aia seljataha. Aadam olles nii kurb kui ka vihane ja läks taas Jumala jutule, kaevates, et tema kaaslane ja lubatud armuke on teda maha jätnud.

Jumalal oli Aadamast kahju ja ta saatis kolm oma inglit – Senoy, Sansenoy ja Semangeli Lilithit otsima ja Aadama juurde tagasi tooma. Kui inglid Lilithi leidsid olid nad nähtust šokeeritud. Lilith oli avastanud Punase Mere, piirkonna mis kubises sadadest deemonitest. Justkui seda oleks veel vähe, seksis Lilith nende deemonitega ja sünnitas iga päev sadu uusi deemoneid. See deemonlik järelkasv sai oma ema järgi nimetuse “Lilim”.

Hirmutav oli ka see avastus, et Lilith oli ennast kinkinud Peaingel Samaelile, keda tuntakse kui “Mürkide Ingel” ja peetakse ka Surma Ingliks või siis Deemonite Valitsejaks. Temast sai Lilithi partner ja armuke, samuti arvatakse teda olevat Kaini isa, pärast seda kui ta vägistas Eeva.

Inglid – Senoy, Sansenoy ja Semangel olid jälestuses Lilithi käitumisest ja nõudsid, et ta tuleks tagasi Aadama juurde kui tema alistuv partner ja armuke. Kui ta keeldub, siis teda uputatakse. Nad väljendusid selgelt ja andsid teada, et Lilith sureb, kui ta ei tee nii nagu nad soovivad.

Lilithil oli aga “äss varukas” ja ta meenutas inglitele, et need ei ähvardaks teda surmaga, kuna Jumal oli usaldanud tema hoolde kõik vastsündinud lapsed. Jumal oli andnud Lilithile võimu poisslaste üle kuni nad on kaheksa päeva vanad ja tüdrukute üle kuni need on kakskümmend päeva vanad.

Inglid kangestusid, kui seda taipasid ja hakkasid Lilithit keelitama, et see naaseks, kuid tulutult. Lilith ei kavatsenud Aadama juurde naasta. Aadam oli ennast talle peale surunud ja nüüd oli Aadam muutunud Lilithile vastumeelseks. Kuid ta rõõmustas ingleid lubadusega, et ta ei puutu ühtegi vastsündinut, kui sellel on kaelas ingellik amulett sinna graveeritud nimega. Inglid nõustusid vastumeelselt ja lubasid Lilithil jääda ja püherdada deemonitega kiimas ja roppuses.

Kuna inglid ebaõnnestusid oma missioonil, otsustas Jumal isiklikult mängu tulla ja püüda Lilithit Aadama juurde tagasi keelitada. Et kui ta tagasi ei tule, siis on ta sunnitud vaatama kuidas iga päev sureb sada tema last. Taaskord, Lilith oli väga kangekaelne naine ja selle asemel, et alluda nõudmistele minna tagasi Aadama juurde, muutus ta kibestunuks, üleolevaks ja kurjaks. Ta võttis vastu Jumala karistuse ja lubas igapäevaselt surra 100 oma järelkasvust.

Räägitakse, et ta ründab vastsündinuid, kellel pole kaelas amuletti, sest ta soovib, et Aadama ja Eeva järelkasv tunneks samasugust valu. Legend räägib, et Lilith läheb nende vastsündinute juurde südaöösel ja kägistab neid /hällisurmad/. Ja nii kummaline kui see ka pole, pole tema raev laste suhtes piiratud vaid Aadama ja Eeva järeltulijatega, räägitakse, et kui ta ei leia vastsündinut, keda ta saaks tappa, siis tapab ta raevus omaenese lapsi.

Nüüd Jumal mõistis, et Lilith ei tule tagasi, seega leidis ta, et peab Aadamale tegema uue paarilise. Sel korral kasutas Jumal “puhast” tolmu, samuti luid, lihaseid, kudesid, verd ja organeid. Sellest sai “esimene Eeva” ja teda tutvustati Aadamale. Kahjuks tundis Aadam selle “esimese Eeva” suhtes vastikust, sest ta oli tunnistajaks selle loomisprotsessile. Jumal viis “esimese Eeva” ära.

Mõistes, et oli viga lasta Aadamal loomist pealt vaadata, ootas Jumal kuni Aadam oli sügavas unes, ja võttis temalt ühe tema ribikondi. Ta kasutas Aadama ribikonti, et luua “teine Eeva”, kasutades välimuse kujundamisel nii enda kui Aadama kuju. Siis palmitses tema juuksed ja riietas teda 24 pruudiehtega.

Jumal tutvustas Aadamale, seda uut naist – “teist Eevat”, kes koheselt armus/tundis kiima ja hullumeelset kirglikku armastust selle naise suhtes. Ja edasist te juba aimasite. Aadam oli peal, seega oli ta rahul. Kahjuks polnud ka see õnn kuigi kestev, sest kurikuulus Madu leidis tee Eedeni Aeda ning meelitas Aadamat ja Eevat sööma Hea ja Kurja Tundmise Puust.

Kaasaja religiooni ajaloolased määratlevad Madu kui Saatanat või Luciferi, kuid mõned vanad ürikud peavad siiski Lilithit süüdlaseks, kes andis kiusatuse Aadamale ja Eevale ning põhjustades sellega nende Jumala soosingust ära langemise.

Peale selle, kuna Lilith lahkus Eedeni Aiast palju aega enne, kui Aadam ja Eeva Jumala armust ilma jäid, siis Lilithile ei laienenud surelikkus, mis oli tavaliselt karistuseks Eedeni Aiast lahkumise eest. Arvatavasti on just see põhjuseks, miks Lilithit peetakse Deemoniks või Tumedaks Jumalannaks üle maailma paljudes kultuurides.

Tänapäeval on paljud kaasaegsed Juudi teoloogid, nagu Judith Plaskow, kes on kasutanud naiste hääli ja kogemusi, et luua oma versioon Lilithist, kui vabaduse sümbolist. Lilith oli esimene naine, kes keeldus olemast alistatav kellegi või millegi poolt, mis on väljaspool teda, ei lubanud ta ennast juhtida mehel. Olgugi, et see põhjustas talle tohutut valu ja kannatusi, ei andnud ta alla ega jätnud oma veendumusi.

Lilith kehastab meie emotsionaalseid ja vaimseid aspekte, meie alateadlikes või mõistetamatutes ihades, sensuaalsuses ja ohjeldamatus seksuaalsuses. Ja nagu paljude teiste naistegi puhul, kes on omaks võtnud oma Väe, seksuaalsuse ja ihad, sai ta karistada. Tema karistuseks selle eest, et ta tahtis võrdväärset kohtlemist, mõisteti ta igapäevasesse piina, pidades vaatama kuidas tema lapsed surevad.

Kes Lilith päriselt oli? Miks põhjustas tema soov olla võrdne, tema languse ja hävitamise? Lilithit kujutatakse tihti kui ohtlikku võrgutajat ja laste tapjat. Teda nähakse õela deemonina de facto nõiana, keda on õpetatud loitsuga eksitama jumalakartlikke mehi ja naisi.

Ajapikku kasvas Lilithi legend juba selliseks, et ta ei olnud ainult ohtlik lastele, sest vihkas neid, vaid oli ka meestele ohtlik. Justkui on olnud teada, et Lilith on rünnanud täismehi uneajal, sest ta vihkab sügavalt Aadamat ja üldse kõiki mehi. Müütides püütakse Lilithit kujutada kui öötundidel ringi hulkujat ja meesohvrite otsijat. Ja et ründab ta neid mehi, kes magavad üksinda, seega, ohus on just vallalised mehed. Ta siseneb nende unedesse ja paneb neid pattu tegema/ ejakuleerima (seemnepurse või märg unenägu), lihtsalt neid puudutades.

Vanad Rabbid ei võtnud seda Lilithi legendi osa sugugi kergelt. Nad panid noortele meestele südamele, et need ei magaks üksinda, et kaitsta ennast selle õela võrgutaja (succubus) eest ja seeläbi soodustasid varajaste abielude teket.

Lilithit on tehtud süüdlaseks ka naiste viljatuses. Olgugi, et tal endal ei olnud mingit probleemi lapsi saada, olevat ta püüdnud põhjustada valu ja kannatusi viljakuse aspektides, alustades viljastumisest, sünnist ja lõpetades lapsepõvega.

Ma ei taha Lilithit kujutada kui ohvrit, jubedat naist, või isegi deemonit. Ta oli Tugev. Ta oli Vapper. Ta uskus endasse. Ta oli Feminist. Ta võttis omaks oma seksuaalsuse ja vajadused. Tema lugu on oluline.

Nautige oma teekonda.

Kes soovib originaalkeeles artiklit lugeda, siis lingid selleks on alguses.

Olge kaitstud oma enese südame väes.

Lisa kommentaar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.