Üleskutse: kellele helistada?


Kas image004meil on olemas inimesed kellele saab helistada kui meiega midagi peaks juhtuma?

Sattusin peale väga vajalikule mõttearendusele Naise blogis. Nimelt mida teha kui peaks midagi juhtuma ja inimene satub teadvusetuna haiglasse. Kiirabiarsti sõnade järgi, on raske või kohati pea võimatu, omastele teatada. Põhjus väga proosaline – me ei tunne ju kõiki inimesi.

Kuna aga blogi on valitud lugejatele teeksin siia Copi-paste põhimõttel punktid mis seal olid loetletud.

nõuanne nr 1: vaata üle oma mobiilis olevad numbrid su lähikondsete kohta ja vajadusel salvesta need nii, et need suudaks üles leida ja identifitseerida vajadusel ka võõras inimene. Pea meeles, et esmajärjekorras helistavad meedikud su perele (abikaasa, lapsed, vanemad, õed-vennad jne). Põhimõte on, et pereringile helistatakse vajadusel 24 t ööpäevas, kaugematele sugulastele ja sõpradele aga päevasel ajal.

Nõuanne nr 2: vaadake üle ka enda hoole all olevate inimeste (lapsed, vanemad, vanvanemad jne) telefonid, kas teie kohta on seal adekvaatne infromatsioon, juhuks kui meedikud seda sealt otsima peaksid. Mis nime all sa oled oma abikaasa telefonis või oma laste telefonis või oma ema/isa telefonis?

Muuseas olevat üks probleemsemaid sihtrühmi antud osas just noored mehed ja noorukid, kellega juhtub teistega võrreldes sagedamini õnnetusi – nende omaste kontaktinfot on peaaegu võimatu leida ja isegi tüdrukud/naised on telefonis hüüdnimede või orkuti/rate profiilinimede järgi. Nii peavadki siis meedikud ennustama, kas helistada kiizuke23-sele või kallimusile…

Nõuanne nr 3: nende lähedastega, kel pole mobiili – varustage nad iseenda kontaktinfoga juhuks, kui meedikutel peaks seda vaja olema. Näiteks vanavanemad – nende passi vahele on võimalik lisada teie visiitkaart kontaktinfoga, kuhu kirjutage peale, kes te sellele inimesele olete. Või siis pensionitunnistuse vahele, rahakoti vahele jne, mantli taskusse jne. Liiga palju pole selliste tervise-probleemsete inimeste juurde kunagi infot lisada.

Nõuanne nr 4: hoolitse, et sinu enda meditsiinikaartidel nii haiglas kui perearsti juures oleks õiged, uuendatud kontaktandmed sinu lähikondsete kohta. Samuti lisage/ uuendage info näiteks laste koolipäevikutes või lähikondsete meditsiinikaartidel.

PS! Neid nõuandeid võib vajadusel levitada ja teemat arendada, sest minu hinnangul on see selleks liiga oluline asi, et seda ainult endale hoida. Kõik täiendusettepanekud on ka teretulnud!

Mina lisaksin omalt poolt nõuandeks nr5: Kontrollige kas teie töökohas on olemas teie isikuandmete juures ka teie lähedaste kontaktnumber/numbrid, juhuks kui teiega peaks midagi juhtuma tööl olles.

Tean, et osades firmades on see punkt täidetud, kuid kontrollige üle. Hoidmaks ära juhtumeid, millist meedia kajastas vist paar kuud tagasi. Kus taksojuhi perekond sai alles Krimi uudistest teada, et nende isaga oli juhtunud õnnetus, kuna aga taksojuhi terviserike ei lubanud tal enam üles ärgata, lahkuski ta siitilmast üksi ja tundmatuna. Kurb.

10 kommentaari “Üleskutse: kellele helistada?

  • Eks ta nii ongi, et kõik “uus” on hästi unustatud vana.
   Käesolev teema aga on vist alati “uus”

   Eestis võiks asjast tõesti ka meedias teavitada. Ses suhtes on meil soomest õppida küll ja veel.

   Meeldib

 1. kaur, vaidlen vastu, minu viimase kõned, üks absoluutselt mittetuttavale töö asjus, teine samuti pimedale inimesele küllakutse suhtes ühte asutusse, kolmas töökohale, kus su ravimallergiatest keegi tuhkagi et teab, loomulikult teataks sealt mu omaksetele, neljas kõne kauplusesse. niiet ei pea paika.
  mõnedel pole menüüsse viimaste kõnede salvestamistki pandud.

  Meeldib

 2. Töökohast oleks su päris-omaksed kätte saadud.

  Üldiselt, lootus inimeste teadlikkuse kaudu midagi muuta on null. Kui moblatootjad leiavad, et on kasumlik too ICE funktsionaalsus ära teha ja nähtavale tuua, siis see juhtub. Aga ei usu ma selessegi, neil sada muud asja, mida promoda.

  > mõnedel pole menüüsse viimaste kõnede salvestamistki pandud.

  Mis menüüsse? “Pandud”?

  Meeldib

 3. Ma praegu linke mööda lugema ei roninud, aga osundaksin, siin köik räägivad kontaktidest kui mobiiltelefonipöhistest.
  Telefon on tehnika. Suur töenäosus on, et kui ma ise lähen näiteks vägivaldselt katki, juhtub see ka telefoniga. Vöi see röövitakse. Tühi aku. Turvafriikidel klahviluku kood.
  Tsiklimeestel (ja mitte ainult neil) on ICE käevörud. Söduritel on laibakad. Kui nende kontaktide pärast muret tunda, siis vöiks need olla tehnikast söltumatud.

  Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.